Clujul vrea să scape de mașini. Cine a depus singura ofertă pentru construirea unui Park&Ride la Aeroport?

Publicat: 22/08/2022, 14:41

Contract de zeci de mii de euro, ignorant de constructori, la Cluj. O singură asociere de firme a depus ofertă pentru construirea unei facilități park and ride în apropierea Aeroportului Cluj.

Asocierea de firme formată din Deconstruct AG (lider), City Group și MRC Culici 2016 (ofertanți) a depus singura ofertă pentru execuția unei facilități de tip park and ride la Aeroportul Cluj. Contractul este estimat de primărie la 52.424.841 lei, criteriul de atribuire a lucrării fiind cel mai bun raport calitate – preț. Banii sunt prevăzuți din bugetul Primăriei.

Deconstruct AG, liderul asocierii, își are sediul la Cluj-Napoca și a mai realizat lucrări publice, printre care amenajarea străzii Tipografiei, reabilitarea străzilor Kogălniceanu, Iuliu Maniu și a celor adiacente sau strada Lombului. De asemenea, a asigurat servicii de proiectare și studii de fezabilitate pentru zeci de obiective din județul Cluj, dar nu numai, se arată pe site-ul companiei.

Clujul vrea să scape de mașinile din oraș

Municipalitatea a scos la licitație în luna mai contractul pentru construirea unei facilități de tip park and ride lângă Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj. Șoferii care ajung la Cluj-Napoca din alte localități își vor putea lăsa mașina în parking și să își continue deplasarea în oraș cu ajutorul mijloacelor de transport în comun.

Consiliul Județean Cluj și Primăria Cluj-Napoca precizează că susțin descurajarea transportului cu mașina personală şi orientarea către moduri sustenabile de transport: transportul public, mersul cu bicicleta ori mersul pe jos.

„E un sprijin concret pe care îl acordăm acestei investiții menite să contribuie esențial la decongestionarea traficului și la creșterea mobilității în municipiu. Proiectul le va permite șoferilor care vin din direcția Dej-Gherla, dar nu numai, să-şi parcheze autovehiculele în acest parking și să folosească transportul în comun pentru a ajunge în zona centrală a municipiului”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Peste 800 de locuri de parcare

Proiectul prevede amenajarea accesului din drumul național și a unei platforme pentru zona de parcare, cu un total de 863 de locuri de parcare, accese auto și pietonale cu dotările aferente, dar și o stație de bike sharing cu tot ce presupune aceasta.

„Utilizarea parcării de mari dimensiuni de către cetățenii care ajung în Zona Metropolitană Cluj-Napoca va determina o scădere a numărului de deplasări în zona centrală cu autoturismul şi folosirea, în schimb, a sistemului de transport public. Se preconizează că interconectarea acestor facilități va reduce traficul în întreaga zona estică a Municipiului Cluj-Napoca, în special pe ruta str. Aurel Vlaicu – Piața Mărăști. Pe lângă avantajele evidente legate de decongestionarea traficului, Park and Ride-ul va determina o scădere a presiunii pe locurile de parcare existente în municipiu și, bineînțeles, o reducere a emisiilor de dioxid de carbon şi a celorlalte emisii poluante generate de traficul rutier”, au precizat reprezentanții forului județean.

Proiectul prevede amenajarea accesului din drumul național și a unei platforme pentru zona de parcare, accese auto și pietonale cu dotările aferente, dar și o stație de bike sharing cu tot ce presupune aceasta. De asemenea, este prevăzută și amenajarea unui terminal tip autogară, care va cuprinde Corp C1 –clădire terminal și copertină, Corp C2 – copertină autocare și piațetă publică.

Diana Cîmpean
Diana Cîmpean a absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai, specializarea mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Sondaj Exclusiv Antena 3 CNN. Primele date despre ce au votat românii
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer...
Câte tipuri de AVC există. Cum s-a produs cel care l-a răpus pe Gabriel Cotabiță!...
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Scăpați de cel mai mare coșmar. Soluția fantastică pentru curățarea pereților
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Monica Vitti, regina filmului italian